Dopravní nostalgie 2022

13. 6. 2022

Technické muzeum v Brně (TMB), jako už tradičně, v rámci Dopravní nostalgie představí vozy městské hromadné dopravy ze svých sbírek – autobusy, trolejbusy a tramvajové vozy, kterými se budou moci zájemci také svézt. Vybrané tramvaje budou jezdit po okruhu centra města Brna, trolejbusy a autobusy pak budou směřovat k trolejbusové vozovně DPMB Komín, která bude otevřena veřejnosti.

Mezi nejstarší tramvajová vozidla Technického muzea v Brně patří parní lokomotiva Caroline, která byla v provozu v období 1889–1914 a v uplynulých letech Dopravní nostalgii na nám. Svobody zahajovala. Z dalších tramvají to bude vlečný vůz koněspřežné tramvaje, tzv. koňky, dále motorový tramvajový vůz č. 99 ze 40. let minulého století, a o něco mladší motorový tramvajový vůz T3M č. 1594 ze 70. let minulého století a motorový tramvajový vůz T3M č. 1594. Z trolejbusů se budou moci zájemci svézt vozy zn. Škoda 6Tr, 7Tr,9Tr a T11, a z autobusů ze sbírek TMB pojede Praga RND, Škoda 706RO s přívěsem, Karosa B40 a Ikarus 280.

Jedinečnou možnost budou mít letos účastníci Dopravní nostalgie – zhlédnout výstavu fotografií Eduarda Ingriše (1905–1991), která vznikla ve spolupráci Technického muzea v Brně a Národního muzea fotografie. Eduard Ingriš patří mezi osobnosti mnoha profesí – fotograf, filmař, cestovatel, muzikant. Jeho píseň Temně hučí Niagára je stálicí mezi hity nejen u táboráků. Ingrišovy fotografie budou vystavené v netradičním prostředí – v autobuse TMB Karosa C744, který bude stát po oba dny na náměstí Svobody.

Zábavu o víkendu 18. a 19. června 2022 obohatí setkání flašinetářů, které Technické muzeum v Brně pořádá již po třinácté. Svou hudební produkcí flašinetáři osvěží atmosféru v ulicích centra a zahrají i ve vybraných vozech hromadné dopravy.

Poprvé se do Dopravní nostalgie letos zapojí i závod s názvem 1000 mil československých. Historická vozidla vyrobená do roku 1939 absolvují trasu z Prahy do Bratislavy a zpět. V centru Brna budou mít v sobotu 18. června 2022 jednu z kontrol, a to na zpáteční trase z Bratislavy do Prahy. Zhruba od 11.00 do 13.00 se na Dominikánském náměstí uskuteční časová kontrola účastníků závodu. Průjezd historických vozidel s krátkým zastavením bude komentovat kurátorka oboru Historická vozidla a spalovací motory Technického muzea v Brně Sylvie Zouharová Dyková.
Na Dominikánské náměstí přiveze Technické muzeum v Brně ze svých sbírek vybraná historická vozidla – osobní automobily a motorky – které si od 10.00 do 14.00 budou moci zájemci prohlédnout. Atmosféru umocní dámy a pánové v dobovém oblečení a členové Klubu policejní historie Brno v dobových uniformách.

Technické muzeum v Brně se díky svým sbírkám dopravních prostředků účastní Dopravní nostalgie již mnoho let, a to ve spolupráci s organizátory společností SNIP&CO a Dopravním podnikem města Brna. Dopravní nostalgie je součástí mezinárodní přehlídky ohňostrojů Regiojet IGNIS BRUNENSIS 2022 s festivalem zábavy.

Kontakty pro média:

Ing. Tomáš Kocman | garant MHD za TMB
kurátor – obor Městská hromadná doprava
kocman@tmbrno.cz
tel. 541 421 466, 770 184 615

Mgr. Petr Nekuža | garant XIII. Mezinárodního setkání flašinetářů v Brně
vedoucí oddělení dokumentace vědy a techniky
kurátor – obor Přesná mechanika
nekuza@tmbrno.cz
tel. 541 421 439, 724 222 795

Mgr. Sylvie Zouharová Dyková | garantka 1000 mil československých za TMB
kurátorka – obor Historická vozidla a spalovací motory