Výstava ROBOT2020 končí už za dva týdny

16. 7. 2021

Interaktivní výstava roku ROBOT2020 končí v neděli 1. 8. 2021. Jedná se o unikátní výstavní projekt, který vzdává hold Čapkovu vizionářství, ale je také komplexním výletem do historie, literární, výtvarné a filmové fantazie, techniky a robotické technologie. Exponáty, které jsou součástí výstavy ROBOT2020, putovaly do brněnského technického muzea z nejrůznějších částí světa a podílelo se na ní více než padesát soukromých firem, vysokoškolských pracovišť, kulturních institucí, umělců, sběratelů a kreativců. Vlastním autorským projektem se na této výstavě podepsal například i jeden z nejdéle působících umělců na české hiphopové scéně, Vladimir 518, jsou zde zastoupena díla výtvarníků jako Krištof Kintera nebo Jaroslav Róna. Největší výrobci robotické techniky poskytli své technologie pro invenční exponáty vyrobené na vysokoškolských pracovištích přímo pro tuto výstavu. Invaze robotů v brněnském technickém muzeu čekala na své návštěvníky již od prosince 2020. Výstava ROBOT2020 měla trvat do konce května letošního roku, organizátorům se však podařil téměř nadlidský výkon v jednání o jejím prodloužení. Termín trvání výstavy je omezen zápůjčkami, na které čekají další kulturní instituce v zahraničí, ostatní roboty se musí vrátit zpátky do průmyslu a výroby.

„Jedná se o největší, nejrozsáhlejší a také nejdražší výstavní projekt v celé šedesátileté historii Technického muzea v Brně. O to více tragické pro nás všechny bylo to, že byl realizován v době největších restrikcí v návaznosti na několikaměsíční epidemiologická opatření. Vyžádala si nejen změny ve scénáři, ale i v konceptu celé výstavy, která měla být maximálně interaktivní. Náš velký dík patří firmám, které souhlasily s prodloužením zápůjček robotických technologií až do konce července, abychom mohli celý projekt alespoň o dva měsíce prodloužit a měli možnost návštěvníkům výstavu nakonec představit téměř v celém původním rozsahu,“ uvedla Klára Šikulová, autorka a garantka výstavy.

www.robot2020.cz

Deset zajímavostí, které jste chtěli o výstavě vědět

1. Jedním z témat výstavy je také erotická robotika a překvapivě neprezentuje antropomorfní robotické sexuální partnerky pro muže, ale nejnovější biomimetický vibrátor Osé od firmy Lora DiCarlo, který byl oceněn na veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas cenou za inovaci.
  2. Firma Machine Planet, která je výhradním výrobcem robotických modelů dinosaurů pro síť zábavních parků s druhohorní tématikou představila na výstavě poslední generaci modelů prostřednictvím šestimetrového triceratopse v životní velikosti, který nejen přežvykuje, hýbá trupem, ocasem a očima, ale také močí.
  3. Ikonický film Terminátor z první poloviny osmdesátých let byl a dodnes je pro mnohé tvůrce i diváky symbolem síly robotů a jejich neporazitelnosti a inspirací pro dlouhou řadu dystopických filmů podobného zaměření. TMB se podařilo získat repliku endoskeletonu Terminátora s originálním podpisem Arnolda Schwarzeneggera.
  4. Karel a Auanema jsou dva roboti z výzkumného pracoviště kybernetiky a robotiky při CEITEC VUT, na kterých pracoval tým prof. Luďka Žaluda téměř rok. Návštěvníkům předvedou sofistikovaný dialog starého robota Karla z doby bratří Čapků a nebinárního robota pojmenovaného Auanema na počest objevu třípohlavní hlístice v kalifornském jezeře Mono, kde jsou tito živočichové schopní přežít v téměř jedovatém prostředí a reflektují tak hned několik aktuálních společenských témat dneška.
  5. Autorský film Vladimíra 518 vytvořený speciálně pro tento projekt reflektuje vliv sci-fi literatury, komiksů, světové kinematografie a umění obecně inspirovaným tématem robot na jeho tvorbu. Obecně i filozoficky se zamýšlí nad sto let starou fascinací, která ve společnosti osciluje mezi optimistickým a pesimistickým viděním budoucnosti naší civilizace.
  6. První výtisk Čapkova dramatu, ve kterém poprvé v historii zaznělo slovo robot, vyšel na konci listopadu roku 1920 a nejstarší cizojazyčný překlad vyšel v němčině o rok později. Oba originální stoleté výtisky si mohou návštěvníci na výstavě prohlédnout.
  7. Více než třímetrová robustní replika Golema z Werichova filmu Císařův pekař – Pekařův císař doplňuje stálou expozici kovolitectví a stejně jako ve filmu i tato ožívá každou hodinu, aby impozantní postava hliněného obra svýma ohnivýma očima a silou páry ohromila dětské i dospělé návštěvníky.
  8. Tvůrci světově známé hry Machinarium brněnského studia Amanita Design pro výstavu vytvořili z hliníku, oceli a 3D tištěných plastových dílů robotického bubeníka Josefa, jehož je možné ovládat díky mixážnímu pultu a sekvenceru. Jedná se o akustického drum machine robota, který v budoucnu možná nahradí hvězdy typu Ringo Starra nebo Charlieho Wattse.
  9. Pro zrakově postižené a slabozraké je určena jedna ze sedmi tras barevných stezek, mezi kterými si mohou návštěvníci vybrat dle věku a zaměření. Bílá „tyflopedická“ stezka je určena možností dotýkat se vystavených předmětů a vnímat vybrané exponáty hapticky.
  10. Technické muzeum v Brně je muzeum hravé a nabízí nejen interaktivní část výstavy v robotické herně plné hraček jako je pes Aibo nebo tančící Ozoboti, ale také jsou několikrát denně pro rodiny a kolektivy s dětmi připraveny prohlídky s lektorem a jeho robotickým pomocníkem T1MBOO, se kterým mohou soutěžit při komentované prohlídce.

Aktuální výstava:

ROBOT2020 – potrvá do 1. 8. 2021

Kontakt pro média:

Šárka Motalová | vedoucí oddělení komunikace a marketingu
motalova@tmbrno.cz | 725 932 429

Klára Šikulová | autorka a garantka výstavy ROBOT2020
sikulova@tmbrno.cz | 777 055 377

Lubomír Anděl | autor a garant výstavy ROBOT2020
andel@tmbrno.cz | 604 603 993

Výstava ROBOT2020 končí už za dva týdny (doc)

Výstava ROBOT2020 končí už za dva týdny (pdf)

Ahoj, nezajdeme se spolu podívat sem? https://www.tmbrno.cz/media/tiskove-zpravy-2021/vystava-robot2020-konci-uz-za-dva-tydny/