Hamerský Šlakhamr slavnostně odhalí plastiku mladých kovářů

Hamerský  Šlakhamr slavnostně odhalí
plastiku mladých kovářů

Za doprovodu Horácké muziky a folkloru

16. 8.2019

Poslední srpnový víkend bude patřit kovářskému řemeslu, které je neodmyslitelně spjato s památkou Technického muzea v Brně v Hamrech nad Sázavou. V sobotu 31. 8. v 17.00 zde bude slavnostně odhalena kovaná plastika 250 cm vysokého Anděla. Na realizaci sochy se podíleli studenti čtvrtého ročníku Střední odborné školy uměleckoprůmyslové ve Světlé nad Sázavou. Návrh připravila Lenka Mičková. „Plastika Anděla bude na hamerské kulturní památce odhalena v rámci tradiční akce s názvem Cimbál na Šlakhamru, která už po několikáté oživuje zdejší památku,“ přibližuje její správce Aleš Wasserbauer. „Sejdou se zde členové folklórního souboru – Horácká muzika ze Žďáru nad Sázavou, aby od 15. hodiny hráli a zpívali pro veřejnost tradiční muziku z našeho regionu,“ pokračuje Wasserbauer.

Kovanou plastiku realizovali na památce během července studenti pod dohledem mistra odborného výcviku a zkušených kovářů. Socha bude také od 23. do 29. 8. vystavena na největším evropském setkání uměleckých kovářů – Hefaiston v areálu hradu Helfštýn. Poté se přesune na své stálé místo, do blízkosti památky Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou.

Hlavní myšlenkou celé akce je přiblížení regionálních tradic veřejnosti, či už folklóru nebo kovářského řemesla, které jsou úzce propojeny s památkou v Hamrech nad Sázavou a také celým krajem. „Realizaci sochy jsme svěřili do rukou mladých kovářů, abychom veřejnosti ukázali, že toto řemeslo má i v dnešních dnech své pokračovatele,“ uzavírá správce památky.

Akce je pořádána ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně a občanským sdružením Dobrý jeseter z.s. Vstupné je dobrovolné.

Kontakt pro média:

Aleš Wasserbauer | správce památky
slakhamr@tmbrno.cz | 602 225 243

Hamerský  Šlakhamr slavnostně odhalí plastiku mladých kovářů (doc)

Hamerský  Šlakhamr slavnostně odhalí plastiku mladých kovářů (pdf)

Ahoj, nezajdeme se spolu podívat sem? https://www.tmbrno.cz/media/tiskove-zpravy-2019/hamersky-slakhamr-slavnostne-odhali-plastiku-mladych-kovaru/